Când a fost introdusă pentru prima oară ziua de lucru de 8 ore?

Când a fost introdusă pentru prima oară ziua de lucru de 8 ore?

Când a fost introdusă pentru prima oară ziua de lucru de 8 ore?

Category : Ştiri

După cum ştiţi, una dintre cele mai neschimbate practici de astăzi este programul de lucru regulat. Aproape peste tot în lume, majoritatea oamenilor lucrează timp de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Dar de ce? De unde vine? A fost întotdeauna aşa?
Iată şi răspunsurile.

Istoria programului de lucru şi apariţia zilei de lucru de 8 ore datează din secolul al XIX-lea în timpul Revoluţiei Industriale.
În 1817, în Anglia s-a pus capătul zilelor de lucru lungi şi epuizante în fabricile şi pentru prima oară a apărut ideea zilei de lucru de 8 ore de către omul de afaceri şi filantrop Robert Owen. Owen consideră că ziua oamenilor ar trebui împărţită în trei părţi: 8 ore de muncă pentru toţi lucrătorii, 8 ore de timp liber şi 8 ore de somn.
Foarte curând s-a născut faimoasa lui campanie: „Muncă de opt ore, opt ore de timp liber, opt ore de odihnă“.

o zi lucrătoare de 8 ore
Ideea pentru o zi lucrătoare de 8 ore a fost cea mai răspândită în Australia şi Noua Zeelandă unde ea a fost aplicată între anii 1840 şi 1850.
În Statele Unite, în 1864, ziua de lucru de 8 ore a fost introdusă pentru prima dată în Chicago, iar în 1867 a fost adoptată o lege, dar de multe ori ea a fost ocolită de către angajatori.
Henry Ford este primul antreprenor care introduce în SUA săptămâna de lucru de cinci zile şi a mărit de două ori salariul minim lucrătorilor calificaţi de până la 5 dolari.

Recunoaşterea oficială a zilei de lucru de 8 ore / Ziua Internaţională a Muncii

În Statele Unite pe 1 mai 1886, sindicatele au organizat o grevă naţională masivă în care au participat mai mult de 380 000 de lucrători din întreaga ţară, solicitând introducerea unei zile lucrătoare oficiale de 8 ore.
Trei ani mai târziu Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii în memoria victimelor grevei generale din Chicago.

În România această zi a fost sărbătorită pentru primă dată de către mişcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte.