Care este durata săptămânii de lucru în ţările europene?

working-week-in-european-countries-570x350

Care este durata săptămânii de lucru în ţările europene?

Category : Ştiri

Astăzi, din ce în ce mai des se întâmplă ca angajaţii să lucreze peste program atât în România, cât şi în multe alte ţări europene. Una dintre politicile pe termen lung ale UE privind piaţa forţei de muncă este reducerea orelor de lucru pe săptămână în aşa fel, încât acest lucru să nu fie în detrimentul mai multor ore de lucru sau ore suplimentare.

Directiva UE privind timpul de lucru stabileşte limitarea timpului de lucru săptămânal al lucrătorilor – în medie 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare pentru toate statele membre, cu excepţia Regatului Unit şi a Maltei, ceea ce înseamnă că angajaţii din aceste două ţări pot lucra mai mult de 48 de ore, numai din proprie dorinţă şi fără să fie forţaţi.

Durata medie a săptămânii de lucru în Europa este de 37,4 ore.

Putem urmări durata ei în diferite ţări europene şi unde se clasează România în tabelul de mai jos:

 

Ţări

Durata normal a timpului de muncă Specificităţi şi caracteristici ale timpului de lucru
România 40 de ore Durata timpului de lucru nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Bulgaria 40 de ore În cazul muncii de noapte, timpul de lucru săptămânal normal pentru 5 zile lucrătoare este de până la 35 de ore sau 7 ore.
Grecia 40 de ore  
Cipru 48 de ore Timpul de lucru (numărul maxim de ore lucrate) este determinat în contractulo colectiv de muncă.
Italia 40 de ore Nu este obligatoriu să se calculeze pe baza unei săptămâni specifice, ci pentru fiecare perioadă de şapte zile.
Franţa 35 de ore O zi lucrătoare nu poate depăşi 10 ore.
Spania 40 de ore De obicei, ziua lucrătoare nu poate depăşi 9 ore (8 ore pentru lucrătorii cu vârsta sub 18 ani), care trebuie să include o perioadă de odihnă de cel puţin cincisprezece minute.
Portugalia 40 de ore Legislaţia muncii permite flexibilitatea orelor de lucru zilnice sau săptămânale prin negociere colectivă sau prin acord între angajator şi salariat.
Belgia 38 de ore  
Luxemburg 40 de ore  
Austria 40 de ore În unele sectoare, potrivit contractulul colectiv, se poate fixa un interval de 38-38,5 de ore pe săptămână.
Regatul unit 48 de ore Tinerii cu vârste între 16 şi 18 ani trebuie să lucreze cel mult 40 de ore pe săptămână sau 8 ore pe zi. Lucrătorii adulţi pot renunţa la directive de 48 de ore de lucru, dar nu ar trebui să fie obligaţi să facă acest lucru.
Islanda 40 de ore În unele cazuri 37,5 – 39,5 ore pe săptămână, în principal pentru grefieri şi asistenţi de vânzări.
Irlanda 48 de ore Durata săptămânii de lucru se calculează pentru o periadă de 4 luni.
Germania între 38 şi 40 de ore Săptămână de lucru este stabilită în conformitate cu contractual colectiv de muncă. De obicei, ziua de lucru nu trebuie să depăşească opt ore.
Elveţia 41.17  de ore Conform legislaţiei elveţiene timpul maxim de lucru săptămânal este 45 de ore.
Danemarca   În Danemarca nu există un salariu minim fix şi timp de lucru fix. Acestea sunt definite prin contracte colective şi negocieri în diferitele sectoare de muncă.
Olanda între 36 şi 40 de ore Durata timpului de muncă nu poate depăşi 12 ore pe zi sau 60 de ore pe săptămână.
Polonia 40 de ore  
Republica Cehă 40 de ore  
Slovacia 40 de ore  
Slovenia 40 de ore Săptămâna lucrătoare poate fi mai scurtă, dar nu mai puţin de 36 de ore.
Ungaria Timpul de lucru este de 8 ore  
Suedia 40 de ore 40 de ore pe săptămânătimp de maxim 4 săptămâni. În cazul de „muncă la apel/chemare“ – 48 de ore pentru perioada de 4 săptămâni sau 50 de ore pentru o lună calendaristică – maxim 200 de ore pentru un an calendaristic.
Norvegia 40 de ore În cazul muncii în schimburi, munca de noapte şi muncă în timp de duminică, programul de lucru este de 38 sau 36 de ore pe săptămână.
Finlanda 40 de ore  
Letonia 40 de ore  
Lituania 40 de ore Durata maxima a timpului de lucru, inclusiv orele suplimentare, pentru o perioadă de şapte zile, nu trebuie să depăşească 48 de ore.
Estonia 40 de ore  
Malta 40 de ore Timpul maxim de lucru săptămânal în toate domeniile de muncă este de 48 de ore (adică 40 de ore de muncă şi 8 ore de ore suplimentare). Nici un angajator nu poate solicita lucrătorului să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână, cu excepţia cazului în care acesta a primit consimţământul scris al lucrătorului de a lucra mai mult de 48 de ore. Timpul de lucru variază în funcţie de domeniu şi depinde de contractele colective şi de consiliile guvernamentale, specifice fiecărei industrii.